2015. június 11., csütörtök

Vintage asztal felújítása, festése


Ihletet kaptam, hogy magam is felújítsak valami régit, ezért nyáron belevágtam. Megmutatom nektek, hátha kedvet kaptok valami hasonlóhoz.


Ez az asztal több éve arra várt, hogy felújíttassuk valahol. Bevallom az utcán lomiztam, akkor még nem volt "tilos". A férjem már ki akarta dobni, így nyáron a tettek mezejére léptem, hogy megmentsem és belevágtam a felújításába. Először is be kellett ruháznom egy hőlégfúvóra, ( a neten olcsón kapható) hogy le tudjam szedni a 2-3 réteg vastag olajfestéket a bútorról. Egy spakli nagy segítségemre volt, nélküle nem boldogultam volna.


2 délután alatt végeztem az asztal lábán lévő kis csiga minta miatt. Ott nagyon nehezen jött le a festékréteg és vigyázni kellett, hogy ne égessem meg a fát.


Utána a csiszológéppel simára csiszoltam az asztallapot és a lábakat. Gyakorlatilag erre is 2 délutánom ment rá, mert az asztal szélén lévő kis faragás lelassította a munkát. Igazán türelmesnek kellett maradnom a cél érdekében.  Mivel nem volt itthon kis csiszolófejünk, bevallom egy karácsonyra kapott sosem használt elektromos körömreszelőmet hívtam segítségül, de végül tökéletesnek bizonyult a feladatra. Az asztal lapján és a lábán lévő repedéseket mester fatapasz és spakli segítségével tüntettem el.


Az asztal lábait is ki kellett szedni, mert nagyon mozogtak  A lyukakban lévő nagyon kemény ragasztómaradványokat csak a férjem fúrójával sikerült eltávolítanom. Utána fatiplivel és faragasztóval rögzítettem a lábakat majd lábra állítottam és rápakoltam az összes nehéz könyvünket, nehezéknek. 

Másnap festés előtt alaposan portalanítottam az asztalt majd selyemfényű vastaglazúrral festettem le. Akkor még nem ismertem a Lignocolor és az Annie Sloan szuper festékeit! Először ecsettel húztam párat majd kis festőhengerrel elsimítottam, hogy a festék ne tudjon megfolyni. Nagyon szép sima felületet kaptam. Az egész családnak tetszett az eredmény. Azt hitték kész is van az asztalka. A mögötte lévő fenyő polcot is gyorsan lefestettem, mert nagyon nem illettek úgy egymáshoz. 
Másnap, száradás után,  ismét nekiestem a csiszolóval az asztalkának, hogy kicsit kopottas hatást érjek el. Végül ismét az utálatos portalanítás következett, de imádtam az eredményt! 
Azóta ezen fotózom a kis boltom termékeit.  :-) További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

  2 megjegyzés: