2015. június 11., csütörtök

Vintage asztal felújítása, festése


Ihletet kaptam, hogy magam is felújítsak valami régit, ezért nyáron belevágtam. 
Megmutatom nektek, hátha kedvet kaptok valami hasonlóhoz.


Ez az asztal több éve arra várt, hogy felújíttassuk valahol. Bevallom az utcán lomiztam, akkor még nem volt "tilos". A férjem már ki akarta dobni, így nyáron a tettek mezejére léptem, hogy megmentsem és belevágtam a felújításába.  Először is be kellett ruháznom egy hőlégfúvóra, ( a neten olcsón kapható) hogy le tudjam szedni a 2-3 réteg vastag olajfestéket a bútorról. Egy spakli nagy segítségemre volt, nélküle nem boldogultam volna.


2 teljes délutánom ment rá a régi festékréteg eltávolítására az asztal szélén lévő dísz és a csiga mintás lába miatt.  Nagyon vigyáztam, hogy ne égessem meg a fát, ezért inkább óvatosan haladtam.Minden igyekezetem ellenére az asztal szélén lévő minta közül sehogy sem sikerült kiszedni a régi festékrétegeket, ezért gondoltam egyet és bevetettem a manikűr készletem elektromos reszelőjét. A hatás nem maradt el, a gyerekek és a férjem kacagtak, de én is boldogan nevettem velük mert bizony gyönyörűen leszedte a maradék festékréteget is az apró részek között. A végén előbukkant egy sorminta, ami olyan volt, mint egy gyöngysor az asztal szélén. Imádtam. 


Az asztal lapján és a lábán lévő repedéseket mester fatapasz és spakli segítségével tüntettem el.


Az asztal lábait is ki kellett szedni, mert nagyon mozogtak  A lyukakban lévő nagyon kemény ragasztómaradványokat csak a férjem fúrójával sikerült eltávolítanom. Utána fatiplivel és faragasztóval rögzítettem a lábakat majd lábra állítottam és rápakoltam az összes nehéz könyvünket, nehezéknek. 

Másnap festés előtt alaposan portalanítottam az asztalt majd selyemfényű vastaglazúrral festettem le. Akkor még nem ismertem a krétafesték előnyeit!  Az egész családnak tetszett az eredmény. Így maradt hosszú hónapokig, mikor rátaláltam egy csodás festékre.
A pentart krétafesték, krémfehér árnyalatából kapott még 2 réteget, majd nagyon finom csiszolópapírral átsimogattam az asztal teljes felületét. A széleken kicsit erősebben csiszoltam, hogy jól látható legyen az asztal szélén a "gyöngysor". 


​ 

Végül egy puha rongy segítségével zártam, waxoltam a felületét. A család kedvenc fotelje mellé került, ha vendégek jönnek mindig megcsodálják ezt a kis szépséget.
További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.