2016. november 18., péntek

Hőszigetelés? Igen, de hogyan? HP4 bevonattal!


Nagy divat ma a hőszigetelés és a legtöbb házon szaporodnak  a polisztirol (korábbi ismert márkaneveken Hungarocell, Nikecell) táblák. Ezekre aztán felkerül egy vékony vakolat és jöhet a festés. Sorra újulnak meg így az idősebb épületek és mindenki számol, hogy micsoda komoly megtakarítást érhetünk el vele és mennyire sok energiát takarítunk meg. Úgy gondolom a korszerű fűtésrendszer a kondenzációs kazánok építése nagyságrendekkel többet hoz a konyhára és valójában arányaiban még nem is kerül olyan sok pénzbe. A külső hőszigetelés viszont amellett, hogy nem is olyan olcsó   mert igen nagy összeget tesz ki az állványozás,  a szigetelő és vakolóanyagok és persze a munkadíj is. Komoly kérdőjeleket vet fel az is hogy vajon örökre ottmarad a polisztirol, mennyire sérülékeny és mi lesz vele 10-15 év múlva. Mind emellett még egy komoly kérdés, hogy megoldható e egyáltalán, van e elegendő hely a gázcsövek és az eresz alatt. És ott van a nagy kérdés a társasházaknál, ahol nem mindenki partner az egész ház szigeteléséhez, és részetekben meg nem lehet megcsinálni. Erre nyújt megoldást a HP4 belső hőszigetelés


Még egy fontos szempont a belső páraelvezetés a lecsapódás, és a nyomában keletkező penész, ami mindaddig veszélyforrás amíg egyetlen centi hidegebb felület is marad és az úgynevezett hőhíd megszüntetésére nem kerül sor. Márpedig a külső hőszigetelés még erre sem ad tökéletes programot, csak akkor ha nem egységesen hanem az épület szerkezetéhez igazítottan egyedi méretezéssel készítjük, ami bizony nem elterjedt megoldás.

Pár éve kipróbáltunk egy belső oldali szigetelőbevonatot, ami ráadásul páraáteresztő és a felkenés után meleg falakat biztosít.  Az egész azzal kezdődött, hogy egy beépített szekrényt kellet építeni a hálószobába, de sajnos az északi hideg falra. Azt már addig is tudtuk, hogy még a beépítés előtt is időnként megjelent a páralecsapódás a leghidegebb sarkokban, és persze ahogy az már lenni szokott jött hamarosan a penész is. 


Kezdetben, amíg még nem volt szekrény maradt az időnkénti penész eltávolítás és persze szellőztetés és a pára elszívása mindenféle módszerrel. A szekrény azonban jelentősen rontott a helyzeten és gyakorlatilag folyt a pára a hátsó részén, felül pedig erősen penészedett. Mivel ide ruhák kerültek a penész bizony már nemcsak esztétikai problémát jelentett, ezért azonnali megoldást kerestünk a problémára.  Ekkor került látókörünkbe a HP4 beltérihőszigetelő vakolat, ami mindent ígért, mint a mesében. Kizárjuk a hideget, megszüntetjük a hideg falakt és persze a páralecsapódást is. Ráadásul még a szoba melegebb is lesz és az is lehet, hogy a fűtésszámlán is láthatjuk majd a különbséget. Bármennyire is hihetetlennek hangzott, sok választásunk nem volt, így megvásároltuk. A HP4 egy sűrű, tejfölszerű anyag szépen kenhető, került is a  szekrény minden hideg oldalára 1 mm rétegben. 
Igen hamar száradt és nem győztünk csodálkozni, hogy ahol már fent volt a falon az anyag, ott meleg lett, míg a nem kezelt részen jéghideg, nyirkos felületet tapintottunk. Mindez úgy, hogy a házon kívülről volt egy 10 cm-es Hungarocell szigetelés. 
Nos  a bevonat után érezhetően meleg falat tapinthattunk, a páralecsapódás és a penészedés megszűnt. Végre nyugodtan tudtunk aludni a szobában és a ruháink is biztonságba voltak. 


 Ennek már több éve, így mindenkinek ajánlom ezt a belső szigetelést, aki küzd a hideg falakkal és így a páralecsapódással is.  Mi már akkor elhatároztuk , hogy ha eladjuk a házat a következő házunkban már ezt a hőszigetelést fogjuk alkalmazni és ezzel el is felejthetjük a külső hőszigetelést. 


További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.