2014. november 13., csütörtök

Házeladás - házvétel buktatói azaz HÁZ ELADÁS 1 x 1

Azt hittem nagyon egyszerű lesz a környéken új, kisebb házat találni, hiszen őrült nagy volt a kínálat. Nehezebb volt mint gondoltam, pedig nagyon rákészültem, de kezdjük az elején. 

Évekkel ezelőtt dolgoztam pár évig ingatlanosként, tudtam mit kell tennem, így gondoltam majd én simán eladom a házunk. Tudtam mennyi melóval jár, de azt is tudtam mennyit tudok spórolni rajta. Igen ám, de hiába ismerem az összes hirdetési oldalt és emelem ki és sorolom előre a házunkat, ha naponta több száz ingatlanos ugyan ezt csinálja a jutalék fejében. De azért bíztam magamban és nekiálltam szép sorban. (Ha végigolvasod a történetet, hamar rájössz, hogy nekem nem ment volna, mert nem beszéltem kínaiul. ) 



- Avval kezdtem, hogy elpakoltam a legtöbb személyes dolgot, kacatot az összes helyiségből, hogy mutatós legyen. Utána jöhetett a nagytakarítás. Figyelj minden apróságra, legyen gondod a sarkokra, a pókhálókra a vízköves csapokra is. Ha csöpög, folyik, szereltesd meg. Senki nem vesz szívesen egy lerobbant lakást, kivéve, ha felújítandót keres. Eltart egy ideig, míg kiszelektálod a dolgokat a fürdőből és csak egy szappan marad elöl és mindennek lesz helye a szekrényben. Elvileg ennek mindig így kellene lennie, de aztán érkezik egy sampon, egy balzsam, egy tusfürdő, egy gyerekjáték vagy bármi más. Szóval csak ha a fürdőt nézzük, nem is olyan egyszerű, de ha komolyan gondoljuk az eladást érdemes megcsinálni minden helyiségben. 
A konyhát se felejtsük el, a női vevőknél sokszor ott dől el minden. 



- Utána fogtam a fényképezőgépemet és végigfotóztam minden egyes szobát, minden szögből. Mivel szeretek fotózni ezért volt fogalmam, hogyan is kell, mi hogyan mutat majd a legjobban. Volt, hogy bizony székre álltam, és onnan fotóztam, hogy minél nagyobb látószögben tudjam megmutatni a szobát vagy helyiséget. Nem sajnáltam az időt, több mint 100 képet készítettem. Ezt hiába vártam volna el egy ingatlanostól, tisztelet a kivételnek. Sajnos a legolcsóbb gépekkel jönnek és olyan fotókat lőnek, hogy nem csoda, ha rá sem kattintunk a hirdetésükre. Én a fotózást is tanítanám az ingatlanos tanfolyamon, nem csak az értékbecslést! 



- Feltettem a kiválasztott fotókat egy internetes portálra és vártam. Még aznap rengeteg ingatlanos hívott fel. Ez így ment egész héten, kivéve néha egy - egy érdeklődő, aki még megbeszéli a nejével a férjével, stb. Néha úgy éreztem csak beszélgetni akarnak. Az ingatlanosokkal nem akartam tárgyalni, de komoly érdeklődő híján egyre inkább elgondolkoztam. Pont én sajnálom a pénzt egy ingatlanostól, aki több évig ebből élt? Viccesen hangzott de nem tudtam rajta nevetni. 
Másnap ismét felhívott egy ingatlanos, aki jelezte nekem, hogy pont ilyen házat keres a vevőjének. Beszélgettünk, jeleztem neki, hogy a legtöbb ingatlanos ezt mondja majd sosem látom többé. Ő viszont nagyon erősködött, hogy komolyan van vevője. Megegyeztem vele, hogy jöjjön el, beszéljünk személyesen, aztán majd meglátjuk. Végül csak fél évre kötöttünk, kizárólagos szerződést, olyan megállapodással, hogy csak az én fotóimmal hirdetheti a házunk és a jutalék is kevesebb lesz. A legnagyobb meglepetésemre pár nap múlva hívott, hogy holnap hozza a vevőt.


- Még aznap nekiálltam, virágot vettem a bejárathoz, csinosítgattam a házat, hogy beleszeressenek a vevők. Igazából itt jegyezném meg, hogy amikor én kerestem házat, mindössze egyszer fordult elő, hogy rend fogadott. Azon a házon komolyan elgondolkoztam, pedig nem volt jó. Csak élveztem, hogy végre nem kosztenger, bevetetlen ágyak vagy kiteregetett ruhák  fogadnak. Mert ha már csak a nappali közepén lehet ruhát szárítani mert máshol nincs lehetőség, ne akkor mossunk, amikor épp egy vevőjelölt érkezik, akinek elvileg el akarjuk adni a lakásunk vagy házunk. Amint elment beindíthatjuk a mosást. 

- Másnap megérkezett az ingatlanosom a vevőkkel akik a legnagyobb meglepetésemre egy kínai házaspár volt, kínaiul beszélő ingatlanközvetítő kollégával. Mivel a kolléga nem ismerte a házat én mentem előre, mondtam a ház jó tulajdonságait ő pedig fordította. Komolyan érdeklődtek, de végül egy öreg házat választott a házaspár, mint később megtudtam. 



A következő héten még egy kínaiul beszélő ingatlanos kolléganő jött egy házaspárral. Kérdeztem is, hogy mi van itt, csak kínaik érdeklődnek? Kiderült, hogy a kormány bevándorlási politikája miatt több száz kínai család keres ingatlant magának. Az ingatlanos hölgy szeretett volna fotókat készíteni a házról, de határozott nemet mondtam és megígértem, hogy még ma, kívülről is küldök a házról fotókat. El is küldtem és pár nap múlva megérkeztek a vevőink. Mondanom sem kell ők is Kínaiak voltak. Nagyon kedves, visszafogott, mosolygós házaspár volt, minden nagyon tetszett nekik. Éreztem is, hogy ők az én vevőim.



Amikor a megállapodásra került a sor már nem voltak számomra annyira kedvesek. Mindent akartak, bútorokat, tv-t, hűtőt, mosógépet, de még a képeket is a falon ráadásul alkudtak is. A hajam az égnek állt. Aznap éjjel nem aludtunk a férjemmel. Osztottunk, szoroztunk, meddig mehetünk így el az alkuban. Bújtam a netet, mit találok jóval kevesebb pénzért, hogy maradjon a felújításra is egy másik háznál, sőt tartalékot is akartunk a gyerekeknek. Másnap az alku megköttetett. 

Délután kettőkor kezdtünk és éjjel fél 12-re végeztünk az ügyvédnél. Még délután minden egyes bútort lefotóztak, nehezen értették meg egy-egy darabnál, hogy az antik, felejtsék el, de szerencsére a kínaiul beszélő ingatlanos hölgy sokat segített.  Nem volt számunkra vicces ez az este. 11-kor fel is álltunk az ügyvédnél amikor egy aláírás hiányzott még a szerződésből de a kínai hölgy közölte, hogy márpedig a képek is kellenek neki a falon. A férjem felállt és öltözni kezdtünk, de a  férje leállította a nejét így megmaradtak a képeim és eladtuk a házat. Mondanom sem kell ezen az éjszakán sem aludtunk, sőt sírtunk. Hiszen ott neveltük fel a három csodálatos gyermekünket. A lányaink már kirepültek és ősszel a fiunk is felvételt nyert egy egyetemre, koleszos lett és elköltözött. Nem volt kérdés az eladás, meg kellett tennünk, csak túl hamar sikerült. El sem hittük. 

Kezdődhetett a pakolás és az  új OTTHON keresés!



További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.