2016. február 19., péntek

A nappali átalakítása

Amikor először megnéztük a házunk mielőtt megvettük volna, a nappalinál tátva maradt a szám. Nagyon régen láttam egy viszonylag kis alapterületű házban egy ilyen nagyméretű nappalit. A berendezése nem az én világom volt, de már ott éreztem, hogy ebből csodás otthont tudunk majd varázsolni. Beköltözésnél a nappaliba költöztünk be avval a kevés bútorral ami megmaradt az előző házunkbólTudtuk, hogy itt kell meghúznunk magunkat addig, míg felújítjuk a tetőteret. A férjem tökéletesen kitalálta az átalakításokat. A tetőtérben kezdtünk és amikor ott minden elkészült, felköltöztünk. Amíg a lenti szinteken folyt az átalakítás a tetőtér volt a nyugalom szigete a házban. 

A nappalink a beköltözés napján

Az előző házunkban az évek folyamán jöttünk rá egy csomó dologra, hogy mi, hogyan lenne jobb, praktikusabb, így amíg a tetőtéri felújítások zajlottak, állandóan nézelődtünk és gondolkodtunk, hogy számunkra hogyan lenne a leglakhatóbb a ház. A férj, mint mérnök ember, csak a praktikus, modern dolgokat szereti. Én viszont szeretem az eklektikus lakberendezést, szívesen párosítom a régit a modern dolgokkal. A kedvesem rosszul volt a szerzeményeimtől, de amikor az első kis asztalt felújítottam, rájött, hogy átalakítva, lefestve, már nagyon is tudja szeretni. Eltűnt a régi, számára kellemetlen illat, amit nehezen viselt, de új ruhában, új, festék illattal már neki is tetszetős volt. 



Beköltözésnél már látható volt, hogy alapos felújításra van szüksége a nappalinak. A villanyszerelő megnézte a vezetékeket amik sajnos nem voltak csőben, de talált olyan részt is ami szenesre, feketére égett a falban. Csoda, hogy nem égett le a ház, anno. Néhány konnektort nem is használhattunk, nehogy baj legyen. Amint felköltöztünk a tetőtérbe, elkezdődtek a bontások, hogy biztonságossá tegyük ezt a szintet is. Közben rájöttünk, hogy a nappali csak reggel kap napfényt, ezért ahogy a konyhában, itt is nagy körültekintéssel, utánajárással, ablakot bontottunk a déli oldalra. 


Az ablakot jó előre megrendeltük, de így is, késéssel érkezett meg.  Amikor végre a helyére került lenyűgözött a látvány. 


A bontási és villanyszerelési munkák után a festő felvakolta a három ablakos falrészt mert ott csak a tégla volt fehérre festve. Nekem ez túl rusztikus volt így leszedtük a radiátorokat és felvakolták a teljes falfelületet. 


Amikor elkészült a festő, hívtuk a parkettást, aki birtokba vette a nappalit. Csodálatosan felcsiszolta, majd selyemfényű lakkal kezelte. A végeredmény fantasztikus volt számomra. Soha nem volt még ilyen hatalmas, fényárban úszó nappalink. Már csak be kellett rendezni. 


Sokat gondolkoztam a berendezésen, gyűjtöttem az inspirációkat, hogy mit is szeretnék. Végül az ajtó melletti részre fehér könyvespolcokat vettünk, mert rengeteg könyvünk van, el kellett helyezni őket. Még nincs kész, egy kényelmes olvasó fotel lesz még előtte. Az angyalos képek helyett is más lesz a falon. Azt csak gyorsan feltettem, amikor összeszereltük a szekrényeket, mert nagyon üres volt az a rész.  



Az  ajtó mögötti részre 3 gardróbszekrényt vettünk, hogy elférjenek a dolgaink. Több napig szereltük a szekrényeket, mire elkészültünk és minden a helyére került. Fehér színűt választottam, kocka mintás ajtóval. Szerettem volna, ha észrevétlen marad, olyan mintha ott sem lenne. 


TV szekrényt, a kanapékat és a függönyt az IKEA áruházból választottuk. 



A kanapé nagy meglepetés volt nekem, a nagylányom vette észre és egyből beleszerettem én is. Eddig nem láttam a kínálatukban ilyen szép formát. Új termék volt, kényelmes, és a huzata is minőségi, csodás anyag. Még beszereztem pár régi bútort az interneten és átfestettem őket. A tv szekrény, a dohányzó asztal, a fiókos szekrény és az íróasztal átalakulásáról már olvashattál a blogban, de az összes bútorfestésemet megtalálod, ITT, amennyiben érdekel a téma.  


Nagyon szeretünk itthon lenni, a férjem nem is használja az irodát, legszívesebben a nappaliban dolgozik.