2016. június 15., szerda

Art Deco a lakberendezésben



Az art deco az art décoratif francia kifejezés rövidítése, az 1920-as, 1930-as évek építészeti és iparművészeti irányzata, melynek hatásai a festészetben, a szobrászatban is megmutatkoznak. Franciaországból indult el világhódító útjára, legnagyobb hatása az Amerikai Egyesült Államokban volt, de egész Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott.







Az art decoban érhetjük először tetten a funkcionalizmust, a polgári életvitellel azonosuló formavilágot, a sokrétű anyagfelhasználást és a gépipari tömeggyártáshoz szükséges szerkezeti megoldásokat. Ezek együtt a XX. század nagy újításai a formatervezésben. A szecesszió organikus és hullámzó, kígyózó motívumaival ellentétben az art deco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzi.





 Az art deco mint lakberendezési stílus elnevezést a francia art décoratifs, azaz iparművészet szóból származik. 

Ez az az irányzat inkább a klasszikus berendezést kedvelők számára megfelelő, de ezt lehet kicsit modernizálni és akkor már sokkal jobban beilleszthető olyan otthonokba is, akik nem annyira szeretik a klasszikusabb vonalakat. 

 Színei és formái nagyon változatosak és ezért is lehet rá mondani, hogy ez a stílus egy valamiféle olvasztótégely. Nagyon jellemzőek rá a klasszicizmus, modernizmus, kubizmus, futurizmus, konstrumizmus, egyiptomi, azték és a maja motívumok és vonalak, de legjobban az avangard és a szecesszió jegyei, és ami még fontos, viszont hogy funkcionálisak. 




Amit még meg kell említeni az az, hogy az art deco kedvelői a társadalom kiváltságosai közül kerül ki, mert az ő otthonukat a luxus, fényűzés, csillogás, pompa jellemzi és ez a stílus ad ennek színteret emiatt is mondhatjuk rá, hogy az „elit modernizmusa”. 





 Összefoglalva erre jellemző jegyek: 
 - élénk és bársonyos bézs színek 
 - elegancia, igényesség, csillogás, pompa, gazdagság 
 - luxus minőség 
 - legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak 
 - lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág 
 - drága alapanyagok.





 A bútorok formáját tekintve geometrikusak, lépcsőzetesek, színhasználata élénk és a kellemes bézses árnyalatok, anyagokban a fémesen csillogós felületek, drága anyagok, ezüst, arany, bronz, elefántcsont, csiszolt kövek (Swarovsky), színezett üvegek és az egzotikus anyagok. 




 A berendezési tárgyak nem díszesek ezzel a tömeges megjelenés is adott és előfordulhat, de ez még sem jelenti azt, hogy akkor mindenki számára elérhetővé válik, ami még megtalálható azok a kézműves munkák. 



 A lakberendezésben art deco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy a klasszikus és a modern enteriőrökbe is be lehet tökéletesen illeszteni. Természetesen egy nagypolgári otthonba jobban bele illik, mint egy kis garzonba, de ott is ízlésesen meg lehet jeleníteni egy –két stílus jegyét ha szeretnénk.

Forrás:  inneninnen 
képek: saját és innen

További inspirációért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.