2017. január 28., szombat

Szék kárpitozásaEgy csíkos mintájú széket szerettem volna beilleszteni a nappalinkba, amit az interneten vettem meg a formája miatt, mert nagyon megtetszett. Mivel nagyon elütött az összes bútorunktól  az IKEA fynd részlegén 1500 Ft-ért vettem egy nagyobb fehér, erős szövetdarabot és avval húztam át a széket. 
ILYEN VOLT

Először le kellet bontanom a régi kárpitot. Csavarhúzót használtam, mert sehol sem kaptam kárpitos szegkihúzót. A szék szivacsos része felől dolgoztam, hogy ne sérüljön meg a szék farésze. Nem volt egyszerű, de sikerült. Legközelebb csak akkor vállalkozom kárpitozásra, ha sikerül szerszámot is vennem hozzá, mert úgy sokkal egyszerűbb dolgom lesz.Amikor ezzel elkészültem, ráhelyeztem a régi kárpitot a fehér anyagra és körbevágtam. Ez a legegyszerűbb módja, hogy biztos elég legyen az új szövet a behúzandó felületre. 

Nagy szerencsémre a szivacs tökéletes állapotban volt, így azt nem kellett cserélnem. A fehér, erős szövetre mintát vasaltam, hosszú tűk segítségével feszítettem ki a  textilt a szivacsos felületre, majd tűzőgéppel rögzítettem a helyére. Ez nem a legegyszerűbb feladat ha nincs elektromos tűzőgéped. A végére sajgott a kezem, de élveztem, hogy hamarosan készen leszek vele.  


Ezután büszkén megmutattam a férjemnek, akinek nagyon tetszett, de jelezte, hogy a tűzést valahogy még el kellene tüntetni. Igen, erre én is rájöttem, de nem volt otthon semmi hozzávaló szalagom. De jött az ötlet és gyorsan horgoltam egy natúr, 1 cm széles kötelet, amit végül ragasztópisztoly segítségével rögzítettem a textilhez. 
A női gardróbszobába került, ahol minden nap használatban van. 
Találtam az interneten egy könyvet amiben lépésről lépésre le van írva a kárpitozás menete. Akit komolyan érdekel letöltheti innen és kukkantson bele.  1960-ban írták, tehát még fekete fehér képek és sok magyarázó rajz is van benne. Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel a blog jobb oldalán, így minden cikkről kapsz majd új értesítést. További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.