2016. december 22., csütörtök

Mit jelképez a karácsonyfa?


A fiatal fa kivágása, az ifjú élet feláldozását jelképezte, ami Jézus önfeláldozására utal. Az örökzöld ágak az élet örök körfogását, a folytonos újjászületést reprezentálják. 



A karácsonyfa állítása Magyarországon a reformkor idején honosodott meg az arisztokrácia körében. A fa feldíszítése a 16. században vált divatossá. Ekkor még diót, almát, fából és textilből készül díszeket aggattak az ágakra. Most üveggömbök díszítik a fenyőfákat, amik a bolygókat személyesítik meg, a girlandok a bolygók pályái és az angyalhaj a Tejútrendszer. 



A fenyő tövében a Betlehem a családot jelképezte. Fölötte a fa kúpos formája gyertyafényben a teljes esztendőt szimbolizálja. Az alja a hosszú téli éjszakákat, a téli napfordulót, a teteje a fényesedő nappalokat, tetején a fénnyel, a nyári napforduló jelével. Legtetején csillag. 




A napkeleti bölcseknek a fa tetején lévő csillag jelentette Jézus születését, amely a betlehemi csillagot jelképezte és elvezette a 3 királyt a jászolig. A csillagszórók is az égi tüneményre utalnak, s fényükkel beragyogják a fát, mint ahogy a csillag az égboltot, utat mutatva. Hasonló szerepkörben tűnik fel az izzósor is, mely a gyertyát váltotta fel. A karácsonyfa szimbólum, a Fény felé törekvés szimbóluma. 



Békés, meghitt karácsonyi ünnepet kívánok minden kedves olvasómnak, sok szeretettel! 


  








Képek forrása: Pinterest