2016. február 15., hétfő

Dohányzóasztal átalakítása

Nagyon szerettem volna a nappalinkba az Ikea asztal helyett egy hajlított lábú, romantikus fehér asztalt. Bárhol néztem, csak 70 ezer Ft felett találtam ilyen bútort. Mivel ennyi pénzem nem volt rá, néha bekukkantottam az aukciós oldalakra. Nagy szerencsémre 3 hete, vasárnap, ott várt rám ez az asztal, végre elérhető áron. Nem hittem a szememnek, azonnal lecsaptam rá. 



Persze voltak hibái, több helyen karcos, repedezett volt a felülete, de nekem tökéletes volt a festéshez. Szerkezetileg stabil volt, így kifizettük és hazahoztuk.  









A szokásos zsíroldós tisztítás és fatapaszos javítás és csiszolás után után a Lignocolor weiss (fehér) színével kezdtem befesteni. Az első réteg után még igen átlátszó volt és a második réteg sem fedte be teljesen, így egy harmadik rétegre is szükség volt. 






 Mivel ez már a sokadik bútor amit Lignocolor festékkel újítottam fel, rájöttem, minél világosabb egy szín, annál több festékrétegre van szükség. A lábakat végül 4 rétegben festettem, hogy igazán szépek legyenek.


 Az asztallapnál jól látható, egy réteg festék nem fedi be szépen. Meg kell várni míg tökéletesen megszárad és utána lehet csak rávinni az újabb réteget. Ez nagyon fontos, különben felszedi az alatta lévő nedves festékréteget. 


A legvégén finoman átcsiszoltam, mert akkor mindig csodás selymes tapintású lesz a festett felület. Mivel a nappaliban folyamatos használatban lesz az asztal, ezért waxoltam, egy hétig félretettem és hagytam keményedni. Tanultam a bonanza asztal példájából és kivártuk az egy hetet. Ez volt a legnehezebb része, nézni és nem hozzányúlni. 




Tegnap vehettük végre használatba. Egészen más hangulatú lett  a nappalink ezzel az őzike lábú asztallal. 



További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.