2016. november 23., szerda

Étkezőasztal felújítása


Jövő februárban lesz két éve, hogy beköltöztünk a házba, de az étkezőasztalt csak most jutott időm felújítani. 




Költözésnél csak az asztal sérült meg, egy hatalmas karcolást sikerült véletlenül belevésni az szállítóknak. Persze az évek alatt kapott már mindenféle nyomot a puha fenyőfa, de ezek csak patinák voltak, a családunk nyomai. Az új, költözési sérülést nem akartuk látni, ezért úgy döntöttünk kijavítom a hibát és fehérre festem az asztallapot. 


Költözés utáni állapot, jól látható a sérülés az asztal bal alsó részén.
Amikor nekiálltam fatapasszal javítgatni a hibákat akkor jöttem rá igazán, mennyi sérülés van rajta. 


mélyedések és karcok mindenhol

Költözésnél az étkező

Szinte az egész asztallapot javítani kellett, a fotón látható, hogy nézet ki csiszolás előtt. Ha érdekel a konyha és az étkező egybenyitása, átalakítása, ezekről ITT és ITT és ITT írtam.  


Csiszolás előtt az asztal az étkezőben

Az asztallapra csiszolás után egy réteg Otex alapozót vittem fel hengerrel, majd megvártam míg megszárad. Nagyon rossz, kellemetlen szaga volt, így legközelebb vízbázisú alapozót fogok használni.



Míg vártam, hogy alaposan megszáradjon a festék az én drága férjem odahozta a felújításra váró, fiókos dohányzóasztalt is, hogy fessem már le ezt is...



Nem volt más választásom, hol az egyiket, hol a másikat festettem. Egy alapozó réteg után a fehér krétafestékkel folytattam az asztalok festését. Mivel a fehér festék nehezebben fed, így három rétegre volt szükség. Közben még felvittem egy réteg festéket a kamra ajtóra is és egy széket is alapozni kezdtem. Nincs mit tenni, ilyen vagyok, ha elkezdek festeni nincs megállás. Közben szépen beesteledett... 


Az asztal lábait nem fogom festeni, mert kényelmes család vagyunk. A fehér színen azonnal meglátszódna minden, így meghagyjuk az eredeti természetes színét. Nagyon szeretjük ezt a szép asztal formát. Sokan körül tudjuk ülni és biztonságos a lekerekített széle miatt. Nem is értem miért gyártanak annyi négyzet vagy téglalap alakú asztalt, amikor ez szebb és sokkal praktikusabb is. 




 Egyenlőre nem lakkoztam, meglátom mennyire lesz sérülékeny. Gondolkoztam, hogy felviszek a felületére egy mintát stencillel, de mivel a tányérjaink mintásak inkább fehéren hagyom. Amúgy is vallom, hogy sokszor a kevesebb több.   A folytatásról, azaz a felületkezelésről ITT olvashatsz. 




A következő projekt a hűtő és a kamra közötti falfelület átváltozása lesz. Fekete táblafestékkel fogom lefesteni. 



A család egy része tart tőle, főleg a fekete szín miatt, de szerintem jól fog kinézni. Hamarosan kiderül, addig is kövessétek a blogot, iratkozzatok fel, így minden bejegyzésről kaptok majd értesítést.