2017. január 21., szombat

Készíts otthon saját mosószert

Tudom ez egy otthon, lakberendező, bútorfelújító oldal, de úgy gondoltam megosztom veletek a legegyszerűbb mosószer elkészítésének a módját. Mi évek óta ezt használjuk, igazán bevált. Elkövettem azt a hibát, hogy pár éve néhány családtagunknak adtam egy-egy adaggal, azóta ők is újra és újra kérnek tőlem. Most megosztom velük is és veletek is az elkészítés módját, így már nem lesz kibúvó, ők is el tudják majd készíteni maguknak. Ez a mosógél nem csak takarékossági szempontból tökéletes, hanem azért is, hogy kíméljem a családunk bőrét is. Nem okoz irritációt illetve ekcémát, mint annyi más mosószer és nem kell hozzá más, csak fél óra és a hozzávalók:Hozzávalók
  • 20 dkg mosószóda
  • 1 mosószappan /15-20 dkg mosószappan/
  • 6 púpos evőkanál szódabikarbóna és egy kanál borax (gyógyszertárban kapható nátrium borát vagy nátrium teraborát néven - gyermekek elől elzárandó mérgező anyag!)
  • Fertőtlenítő és illatosító hatása miatt én  beletettem 2 csepp teafa és 5 csepp levendula illóolajat is.Elkészítése:
Egy konyhai reszelőn lereszelem a mosószappant. Érdemes a nagyobb lyukú reszelőt használni, a kicsi hamar eltömődik. 
  Egy nagy lábosban felforralok 3 liter csapvizet. Amint felforrt a víz hozzáadom a lereszelt szappant és addig keverem  míg teljesen fel nem oldódik.
Egy másik lábosban forralok 1 liter vizet majd ha felforrt leveszem és belekeverem a mosószódát. Ha teljesen feloldódott akkor otthagyom kihűlni mindkét folyadékot.
Ha langyosra hűlt mindkét folyadék összeöntöm, hozzáadom szódabikarbonát és az illóolajat is majd botmixszerrel jól elkeverem az oldatot. Közben folyamatosan hozzáöntök még 3-4 liter vizet, mert nagyon besűrűsödik majd keverem-kavarom. 


Én botmixert használtam pillanatok alatt csodás pudingszerű gélt kaptam.  A kész 7-8 liter mosógélt régi mosószeres kannába vagy nagyszájú, kimosott üdítős üvegekbe, töltjük. ( kell hozzá tölcsér, vagy egy csőrös kanna!)  Nekem most több víz kellett hozzá mert nagyon sűrű lett így 9 liter gélt kaptam.Mosásonként egy - másfél decit töltünk majd a gépbe. Színes ruhákhoz is használható. A makacs foltokat érdemes mosás előtt marhaepe szappannal bedörzsölni. 
Öblítőszer helyett ajánlom a 10%-os ecettel való öblítést, tökéletes. Pár csepp mosóparfümöt is adhatsz hozzá, akkor még illatosabbak lesznek a ruháid.

Ugye milyen egyszerű! Lássatok neki és készítsétek el a családnak! 


További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.