2016. november 26., szombat

Az étkezőasztal felületkezelése, waxolása

A hét elején írtam egy bejegyzést az étkezőasztal felújításáról. Most eljött az ideje a felületkezelésnek is. 

Az első teáscsésze folt letakarítása után, eljött a pillanat, amikor úgy döntöttem zárórétegre van szüksége az asztalnak. Lakkozni nem szerettem volna, azt túl fényesnek tartom egy vintage asztallaphoz így egy matt waxra esett a választásom. Előtte egy nagyon finom csiszoló papírral  átsimogattam az étkezőasztal festett felületét, hogy selymesen sima legyen. 


Ez persze nem tartozik a kedvenc feladataim közé, porzik rendesen. Olyan mintha krétapor lenne, innen kapta a festék a krétafesték elnevezést. Megéri szenvedni egy kicsit és persze takarítani utána,  mert nagyon meghálálja a felület. Finom csiszolópapírral, körkörös mozdulatokkal, csodásan sima felületet lehet elérni. 



Az asztal szélét erősebben csiszoltam hogy előbukkanjon a természetes fenyő színe. Elvégre az asztal lábát nem festettem, így legalább az asztallapon is visszaköszön a természetes fa színe. A második szempont az volt, hogy valószínűleg ott fog először megsérülni a felület, így nem kell aggódni, ha kopni fog. Ilyen a vintage stílus és nekem ez tetszik! Csak semmi idegeskedés, az asztal van értünk, nem fordítva. 

Csiszolás után alaposan letöröltem a festékport az asztalról és következhetett a felületkezelés. A Lignocolor termékcsalád matt, fehér waxára esett a választásom. 




A fotón is jól látszik, hogy vékony rétegben is milyen jól fed, védi a felületet.  Egy vékony pamut ronggyal vittem fel a waxot és alaposan beledörzsöltem az asztallapba. 



Ezen a közeli fotón jól látszik, hogy a végeredmény egy selymesen sima felület lett. Nekem nagyon tetszik, megérte a munkát. 

Most  ki kell valahogy bírnunk asztal nélkül két hetet, mert akkora fog igazán bekeményedni a wax, és így lesz majd tartós a felületvédelem. Karácsonyra mindhárom gyermekünk itthon lesz, akkor majd felavatjuk az asztalt családi körben, egy finom vacsorával. 

További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

  













4 évszak a kertünkről


Egy teljes év kellet ennek a videónak az elkészítéséhez. Majdnem minden nap készítettem egy fotót a kertünkről ugyan abból a szögből, hogy megcsodálhassuk a négy évszak szépségeit. Azóta már eladtuk a házat, de megmaradt nekünk ez a videó, ami nagyon szép emlék nekünk. Nézzétek! 



 



Ha érdekel a lakberendezés, bútorátalakítás, bútorfestés kövesd a blogot, iratkozz fel, így minden bejegyzésről kapsz majd értesítést.

További inspirációkért kövesd a Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.