2016. május 17., kedd

Shabby chic és a vintage a lakberendezésbenA shabby chic jelentése: kopott sikk, elegancia. A szót egy újságírónő alkotta meg, az Egyesült Államokban már a 90-es években virágzott ez a trend, a nagyobb városokban – Los Angelesben és San Franciscoban – terjedt el leginkább. Színvilágát tekintve a fehér az uralkodó, amit tovább erősítenek a pasztell árnyalatok. A törtfehérek, bézsek, halvány rózsaszínek, finom türkizek és mentaszínek gondoskodnak a könnyedségről.  A bútorok alapvetően kecses formájúak, már önmagukban is figyelemre méltóak, elegánsak. Az antik hatású, vintage darabok nélkülözhetetlenek. Legtöbbször fehér, esetleg pasztellszínűek, régiek vagy régiesek. 
A shabby chic lakberendezésnél nagyon fontosak a függönyök, ágytakarók, díszpárnahuzatok, csipkék, fodrok és a hímzések.  Nem szereti a szabályos rendet, inkább a hanyag elegancia a sajátja. A vintage lakberendezési stílusú bútorok is lehetnek klasszikus, retro, art deco vagy akár modern vonalvezetésűek. Nem számít, hogy a bútor száz éves vagy éppen tegnap készült, a lényeg, hogy neked jelentsen valamit és be tudd illeszteni az általad megálmodott enteriőrbe. 

Akár a nagymamádtól örökölt darabról van szó, vagy tegnap vásároltál egy neked tetsző darabot, összhangot kell teremteni közöttük. Rájuk bukkanhatsz garázsvásárokban, bolhapiacokon, interneten vagy lomtalanításnál is, amikor valaki kidob egy neki nem tetsző darabot. Érdemes mindig alapos tisztítással indítani, hiszen többségük nem mai darab, de pont ez adja meg a vintage hangulatot majd az otthonodban. 

Utána megkaphatja a bútor az új ruháját. Erre a legalkalmasabb a különböző internetes oldalakon található krétafestékek sokasága. Ha nagyon bátor vagy, akár magad is elkészítheted. A festék kiválasztásnál lehetőleg viszonylag halvány vagy egymáshoz közel álló színeket válassz mert csak így lesz harmonikus enteriőr. 
 Aki szereti a lazaságot, az eklektikusan  berendezett otthonokat és erre vágyik, bátran vágjon bele.  Ha van kedved magad is festhetsz bútort, de ha nem mersz egyedül nekivágni, elmehetsz egy bútorfestő workshop egyikére is. Ott nagyon sok hasonló érdeklődésű emberrel találkozhatsz és kipróbálhatod magad egy egyszerű kis darabon. Számtalan ilyet hirdetnek a Facebookon is, nézz körül, neked melyik tetszik jobban, mi indítja be a fantáziád. Érdemes nézelődni a Pinteresten is.


Fotók: innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése